diumenge, 13 de febrer del 2011

Crònica Festival Hivernal Vall de Boí 2011

Foto:Dani
Un any mes, s’ha celebrat el Festival Hivernal Vall de Boí, els dies 2,4 i 5 de Febrer. Enguany es celebrava la cinquena edició de l’esdeveniment. L’afluència massiva de participants i espectadors, va sobrepassar de bon tros les expectatives dels organitzadors, i era fàcil percebre que, aquesta festa de la montanya, ja es a hores d’ara un referent arreu dels Pirineus.

Una temporada que començava amb nevades primerenques, feia augurar un hivern com el passat, amb neu i gel prou abundants. Aquestes primeres nevades, van configurar una base molt bona i uniforme, però un mes de Gener sequíssim feia trontollar la competició de freeride.

Desprès de dies d’oracions, càntics , ofrenes i algun que d’altre sacrifici a la pachamama, la nevadeta va arribar a una setmana de la celebració de l’esdeveniment.
Uns 30 centímetres de neu fresca sobre un mantell gelat i suficientment continu. La motivació i els ànims generals varen ressorgir.

Desprès de les pertinents pesquises davant les pàgines de meteorologia, la organització marca el dia del Freeride, i s’informa als participants mitjançant el blog del festival i el Facebook.

Com a claus els participants es presenten a la cafeteria de la base de l’estació a les 7’30 del matí del dimarts. Desprès del “brieffing manyanero” i les advertències sobre l’estat de la zona , els riders s’acaben de desvetllar. Una curta baixada de reconeixement i es dona la sortida. Els riders amb esquis i taules a la motxilla pugen cap a Cervi de Durro des del port d’Erta 200m de desnivell els esperen abans de les vertiginoses baixades. Els primers en arribar al cim foren els primers en baixar. Els mes endarrerits van tenir que esperar i aguantar com valents al cap de la carena, un vent fort i gelat de nord.

La localització de la competició, era completament nova tant per participants com per l’organització, es per això que es mirà d’extremar les precaucions al màxim. La presència d’una dotació de bombers del GRAE i els pisters socorristes de Boi Taüll, va ser de crucial importància en l’únic accident de la prova.

A la nit es va fer l’entrega de premis a Barruera, a l’Espai l’Era. Desprès de veure el vídeo de les baixades de tothom i l’entrega del pernil per al guanyador el formatge pel segon i el xoriç pel tercer, el grup de punk “Hit Shit the Fan”, va acabar de lligar un dia intensíssim.
55 participants

Els vencedors de les diferents categories foren:
Aimar Navarro (esquí masculí), Marta Benaigues (esquí femení), Mikel Alberdi (snowboard masculí), Gemma Bellido (snowboard femení) y Adrià Millán (telemark).

El Divendres 4, es va celebrar la cronoescalada a la Vall de Moró. Els participants que novament són molts mes dels esperats, envaeixen el pàrking de la corba de St. Martí on es van inscrivint els 71 concursants. A les 09’50 tothom surt esperitat cap a l’entrada de la vall de Moró, 1100m i 49 min desprès el primer classificat arribar al cim des Raspes Royes. La resta de participants s’ho varen prendre amb molta mes tranquil•litat i les disfresses no van faltar, com cada any, donant el toc festiu tant important per aquests dies.

Al migdia, a l’Ermita de St. Quirc, es reuneixen organitzadors, col•laboradors i participants per a la costellada i l’entrega de premis. Com cada dia també hi ha sorteig popular, i tothom s’endu un detall dels espònsors del Festival

Classificacions:
Homes 1 Joan Turné 2 Javier Guillemó 3 Joan Maria Vendrell
Dones 1 Marta Riba 2 Naila Jornet 3 Laura Morales

El dissabte 5 de Febrer se celebra l’Open de Dry-tooling. A les 9 del matí s’inscriuen els participants al pàrking de Caldes de Boí i de mica en mica van pujant cap a la zona d’escalada. El dia es primaveral i les altes temperatures aviat fan que els escaladors es desprenguin de les jaquetes de plomes i els passamuntanyes. La participació torna a ser altíssima i durant el matí tant escaladors experts com debutants poden provar i cansar-se de valent en les vies equipades per a l’ocasió. Cal destacar la participació de l’equip Català femení d’alpinisme i del masculí, amb personatges com Edu Marín o Víctor…….que posen el llistó ben alt encadenant totes les vies quasi al rotpunkt ( l’hidràulic no falla)

A la nit es torna a reunir tothom a la plaça de l’església de St. Joan de Boí. Com cada any una estructura artificial de troncs i cubets de gel prefabricats pengen del campanar de l’església romànica, esperant que els classificats del matí i pugin a contrarellotge fins a tocar amb el cap un esquellot al final de la via .

L’espectacularitat de la prova nocturna, la música, el vi calent i sobretot la paella popular, fan que la plaça de l’església s’ompli. Mes tard desprès de l’entrega de premis del Dry tooling i de la Combinada ( participants que competien en les tres disciplines) tothom es traslladà als pàrkings de boí, on tocaren el grup aranès de rumba “Soncompàs” seguit de les sessions dels DJ locals Sertxi i Cuqui. Un final de festa memorable.

Classificació Dry:

Homes 1 Edu Marín
Dones 1 Mariona de Benasc.

CONVINADA TRES DIES:

Homes: Rafa Mombiedro
Dones: Berta Terres

Cal agrair la col•laboració de tots els espònsors i col•laboradors sense els quals aquesta trobada no seria possible:
Consorci de la Ribagorça Romànica, Ajuntament de la Vall de Boí, Boí Taüll Resort, Black Diamond, Grifone, Gr-O, Bessiberri Sports, Marmot, Camp base, Ca de Cunilla, Feec, CEAR.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada